is now

Muninsight

Customer demand has made us focus on the US energy market. And due to customers arriving from other parts of Northern Europe, we no longer focus solely on Danish customers. For those reasons, the name Boston Denmark Partnerships no longer applies, and so we have a new website: Muninsight

Hvor skal et dansk startup firma slå sig ned, hvis det vil ind på markedet i USA?

Etablering af et firma i USA byder på et stort udvalg af byer. Man skal nok gøre sig flest tanker om hvor salgskanalerne er i ens egen branche, om det så er IT, biotek, medical devices, eller andet. Hvor kan man rekruttere, hvor finder man distributører og andre partnere. Der er en del information online, men det er ikke beregnet på danske firmaer. Der er en del kulturelle forskelle mellem Danmark og USA som danskere ofte undervurderer, da de jo taler sproget og som regel har set mange tusinde timers amerikansk fjernsyn. Hvorimod Kina, f.eks., klart forekommer fremmed, forekommer USA hjemmevant. Men det er måske netop faren. Prøv f.eks. at læse amerikanske curriculum vitae! Med danske øjne ser de som regel pralende ud – og hvordan skal man så forstå det? Forretningskulturen er også forskellig indenfor USA, hvor sydstaterne er ganske anderledes end vestkysten eller New England. Men når et dansk firma vil slå sig ned i USA, kan det nok nytte mest at undersøge de hårde facts først.

Man kan sammenligne leveomkostningerne i forskellige amerikanske byer på flere hjemmesider: http://www.inflationdata.com/inflation/Cost_of_Living/Cost_of_Living_Calculator.asp og http://cgi.money.cnn.com/tools/costofliving/costofliving.html, http://www.bestplaces.net/col/, og http://swz.salary.com/CostOfLivingWizard/LayoutScripts/Coll_Start.aspx. Hver side kan en lille smule andet. CNNs, eksempelvis, vil også sætte tal på omkostningerne for mad, bolig, utilities (el, gas, vand, telefon osv.), transport og sygesikring.

Man kan også sammenligne

 • Taxes
 • Energy, Labor
 • New Economy Index
 • Financial & Government
 • CFED State Economy Report Card (se også http://scorecard.cfed.org/)
 • Education
 • Demographics
 • Crime, Health
 • Cost of Living
 • Quality of Life: Child Well-Being

med New Hampshire som sammenligningsgrundlag: http://www.nheconomy.com/recruitment/state-to-state-comparison.aspx

Forbundsregeringens Small Business Administration giver også links til lokale ressourcer på http://www.sba.gov/, og også skattevæsenets hjemmeside har relevante informationer, http://www.irs.gov/businesses/small/index.html, men oplysningerne er ikke just altid nemme at forstå sammenhængen af.

Der findes en oversigt over alle stater i USA, mht.

 • IT Professionals
 • Managerial, Professional, Technical, Jobs
 • Workforce Education
 • Immigration of Knowledge Workers
 • Migration of U.S. Knowledge Workers
 • Manufacturing Value-Added
 • High-Wage Traded Services
 • Export Focus of Manufacturing and Services
 • Foreign Direct Investment
 • Job Churning
 • Fastest-Growing Firms
 • IPOs

(http://www.itif.org/files/2010-state-new-economy-index.pdf)

Men selvom denne oversigt absolut giver et indtryk af forholdene i USA, er den alligevel misvisende på en del områder. Først og fremmest giver den gennemsnitsværdier for hver stat. Når Massachusetts er nummer 1, hænger det nok sammen med at Boston er en vigtig by for startup firmaer, og at resten af staten Massachusetts ikke er så stor. Til sammenligning er Silicon Valley naturligvis et meget vigtigt sted, men Californien ligger kun på syvendepladsen. Det mest interessante ville naturligvis være at sammenligne de vigtigste byområder, men den slags statistik findes desværre ikke.

Jeg ville mene, at fra et dansk synspunkt behøver man ikke at tage så mange steder i betragtning. Større San Francisco, der jo også rummer Silicon Valley, skal selvfølgelig med på listen. Los Angeles har derimod kun mindre nicher, som f.eks. special effects og computer generated imagery. Man kan derfor nok trygt ignorere den ellers så store by. Det samme kan man sige om Chicago, der, selv om den er en spændende og fascinerende by, ikke har nogen faciliteter af interesse for danske firmaer, som andre amerikanske byer ikke har mere eller bedre af. Houston er af betydning i olie- og gasindustrien, så den bør nok tages med af hensyn til danske energifirmaer. Miamis claim to fame er, at det nok er Latinamerikas navle. Hvis man skal rejse indenfor Latinamerika, er det nemmeste tit at flyve via Miami, selv om det er en kæmpeomvej. Men set fra et dansk synspunkt, er det nok ikke så vigtigt. Dansk Eksportråd har et kontor i Atlanta, men det er svært at få øje på en grund til valget af lige netop denne by. Washington DC er selvfølgelig regeringens hovedsæde, men også militærets. Hvis det er vigtigt at sælge til den amerikanske regering og dermed også til det amerikanske militær, bør man lægge sit hovedkvarter i Washington DC. New York City er førende på en række punkter, især bankvæsen, design, og markedsføring. Endelig er der Boston, der fører, når det drejer sig om den akademiske verden, hospitalsvæsenet, med samt mindre nicher som mobil-software og robotindustri. Ingen andre byer er nævneværdige i denne sammenhæng.

By/emne Tidsforskel DK Flyvetid fra CPH Hovednicher Rekruttering Leveomkostninger
San Francisco 9 timer 16 timer, 1 skift IT, cleantech Meget nemt 100%
Washington DC 6 timer 12 timer, 1 skift Regering, militær Nemt   85%
New York City 6 timer 9 timer, direkte Finans, design, marketing Nemt 132%
Boston 6 timer 11 timer, 1 skift Life sciences, mobil Meget nemt   80%

 

3.75
Average: 3.8 (4 votes)
Your rating: None